Vitamina A este una dintre vitaminele esentiale functionarii organismului uman. Aceasta face parte din categoria vitaminelor liposolubile si se gaseste atat in produsele de origine vegetala, dar si in cele de origine animala.
In principal, vitamina A se imparte in doua mari categorii:
- retinoizi (se extrag din produsele de origine animala)
- carotenoide (se extrag din vegetale).
In organismul uman, vitamina A sprijina mai multe functii:
- in primul rand, ajuta vederea prin producerea de rodopsina
- mentine sanatatea pielii, unghiilor si dintilor
- are efect antioxidant
- ajuta la asimilarea corecta a calciului
- sustine sistemul imunitar
- regleaza nivelul colesterolului etc.
Vitamina A este excelenta si pentru aplicarea externa, sub forma de acid retinoic. Aceasta reduce inflamatiile cauzate de acnee, sustine regenerarea celulara si imbunatateste aspectul pielii pe termen lung. Totusi, daca vreti sa incepeti un astfel de tratament, este necesara o vizita la dermatolog inainte.
Revenind la rolul vitaminei A in organism, dupa cum puteti vedea este indispensabila pentru functionarea corecta a acestuia si mai ales pentru asigurarea unei vederi optime, mai ales pe timp de noapte. Atat hipervitaminoza, cat si hipovitaminoza pot avea efecte serioase. De aceea, este important sa mentineti un nivel optim de vitamina A in organism si sa suplimentati doar daca analizele indica acest lucru.
Sursa foto: veganstreet.com
Surse vegetale de vitamina A
Asa cum v-am spus mai sus, vitamina A poate fi extrasa atat din surse de origine animala, dar si din surse vegetale. Astazi o sa ne concentram pe sursele vegetale, pentru ca sunt mult mai usor de asimilat de catre organism si va puteti bucura de ele chiar daca urmati o dieta vegana sau vegetariana. Vitamina A este regasita cu preponderenta in legumele si fructele de culoare portocalie (acest lucru este datorat betcarotenului).
Astfel, vitamina A poate fi regasita in urmatoarele fructe si legume:
- morcovi: nu degeaba ne spuneau parintii si bunicii in copilarie sa consumam morcovi cruzi pentru vedere. Sunt o sursa excelenta de betacaroten, sunt deliciosi si consumandu-i cruzi, o sa sprijinim si sanatatea dintilor si a gingiilor
- caise: mai au nevoie de prezentare? Va sugeram sa profitati cat puteti de ele in sezon.
- mango: cine nu iubeste mango? Consumand un astfel de fruct, o sa va bucurati atat de un gust deosebit, dar si de o cantitate generoasa de vitamina A.
- pepene galben (in special cel Cantaloupe): cine ar fi crezut ca deliciosul fruct este bogat in vitamina A?
- cartofi dulci: daca ii adorati pentru gustul lor deosebit, acum aveti un motiv in plus sa ii consumati cu placere
- papaya
- dovleac placintar: nu este doar delicios, ci si bogat in aceasta vitamina atat de necesara noua
- kale
- broccoli
- ardei rosu.
Acestea nu sunt singurele surse de vitamina A, insa sunt cu siguranta cele mai populare. Va recomandam sa le includeti in alimentatia voastra zilnica. Iar daca nu va plac fructele si legumele in stare cruda, cel mai bine ar fi sa le spiralati cu ajutorul Spiralatorului de Fructe si Legume WonderEsque. Puteti afla mai multe despre el accesand pagina de Shop.